Citater og henvisninger
.
Henvisninger
Når du arbejder fagligt (som i de store akademiske opgaver), er det meget vigtigt at du henviser til den litteratur der ligger til grund for arbejdet. Ved at henvise til relevant (fag-)litteratur viser du, at du har fundet og kan anvende fagets begreber, viden, teorier og metoder mv. i din opgave, og at din opgave dermed er solidt fagligt funderet (standing on the shoulders of giants). Når du fx i en redegørelse har anvendt en fagbog som baggrundsviden, skal du efter de relevante afsnit/sætninger, henvise til den fagbog (husk sidetal) du har brugt. Hvis du ikke anvender henvisninger vil din lærer/eksaminator/censor ikke kunne se, hvorfra du har din viden, og det vil kunne føre til mistanke om snyd/plagiat. .
Citater
Du kan også i din opgave vælge at bringe kortere eller længere citater, som oftest i analysen, hvor det især i en tekstnær analyse vil være din mulighed for at dokumentere dine observationer. Når du laver citater er det vigtigt at:
.
Eksempler på citater
.
Sådan skal du henvise
Ved både henvisninger og citater er det vigtigt, at du klart og entydigt angiver, hvilket materiale du har anvendt. Der findes en række forskellige traditioner for henvisninger:
Det er dog nok tendensen, at de fleste anvender fodnoter – spørg evt. din lærer/vejleder. Uanset hvilken metode du anvender, skal henvisninger være helt entydige. Angiv fx efternavn på forfatter, årstal for udgivelse og sidetal på de afsnit fra bogen du anvender – det er ikke nok bare at henvise til en hel bog. Ved henvisning til en hjemmeside, må du ikke bare bringe hjemmesideadressen (URL’en), men skal som ved bøger og andre materialer, finde frem til forfatter/afsender, virksomhed/udgiver, årstal m.v.. URL’en kan evt. tilføjes i litteraturlisten. Ved henvisning til primære kilder (fx historiske kilder, litterære værker mv) der er opført i antologier/på hjemmesider, kan du godt henvise til fx Orla Lehman: Falstertalen 1841, linje 57-59, og så først i litteraturlisten angive, at talen er fundet på Danmarkshistorien.dk, Århus Universitet – institut for kultur og samfund. .
Andre materialetyper
I dit projekt vil du muligvis også få brug for at kunne henvise til andet end bøger og nettet. Det kunne fx være film, musik, noder, billeder og kunstværker, egne bilag (fx forsøgsopstillinger, data fra forsøg mv.). Under alle omstændigheder skal du forsøge at være så præcis som muligt i dine henvisninger. Hvem er producenten/forfatteren/instruktøren? Årstal, udgivelse, minuttal, takt-nummer, bilagsnummer og så videre. Herved giver du lærer/eksaminator/censor mulighed for at undersøge dine kilder. |
På denne side kan du få vejledning til, hvordan du skal lave citater og henvisninger.
Læs også |