Formelsamling
Denne vejledning er lavet i forhold til brug af Microsoft Excel 2010 i sommeren 2013. Dog er funktionerne de samme i både tidligere og senere versioner.
Hvis du selv vil lave nogle af eksemplerne, skal du anvende filen ”data til formelsamling til Samfundsfag og Excel” (filen downloades til din computer). Husk: Du vil ikke have mulighed for at afspille videoerne til en eventuel skriftlig eksamen i samfundsfag Indekstal
Bruges til at vise procentvise ændringer i fx BNP, set i forhold til et basisår. Se eksempel med udregning af Indekstal for hhv. ’BNP’ og ’Statsgæld’ i videoen nedenunder.
Procentvis vækst
Bruges til at vise den årlige vækst i procent. Se eksempel med Udregning af Indekstal for hhv. ’BNP’ og ’Statsgæld’ i videoen nedenunder:
Diverse udregninger
Video med udregning af arbejdsløshedsprocent, forhold mellem indtægter og udgifter på betalingsbalancens løbende poster, overskud på offentlig budget. Video med udregningen af forholdet mellem offentlig gæld og BNP i forhold til EU’s konvergenskrav jf. nedenstående formler nedenfor:
Formel for at tilbageregne fx BNP i løbende priser til faste priser, og dermed rense tallet for prisudviklingen ser sådan ud:
Video med eksempel på at gå fra løbende til faste priser – fraregnet inflationen:
Lineær regression (og ekspotentiel regression)
Som udgangspunkt kræves i samfundsfag, at I skal kunne lave (og fortolke) på en lineær regression (og R2 – målet for spredningen), men ofte vil sammenhængen være ekspotentiel (fx befolkning, vækst i BNP m.m.), og det vil derfor ofte være lige så relevant at undersøge og fortolke på ekspotentiel vækst. Marker data, vælg: indsæt, punktdiagram. Højreklik på dataserien, klik tilføj tendenslinje, vælg lineær regression (eller eks. regression), vælg vis ligning i diagram, og vælg vis r-kvadreret værdi i diagram Normalt vil man i matematik sige, at man arbejder med en R2-værdi på over 0,95, men pga. de mange faktorer arbejder vi ofte i samfundsfag med en meget lavere værdi (<0,50). Husk dog at diskutere brugen af denne, afhængig/uafhængig, hvad påvirker hvad m.m.. Eksempel (jf. data-filen – fanen ’lineær regression): Lineær regression og ekspotentiel regression: Se youtube-video med eksempel på lineær regression – og ekspotentiel regression Hypotesetest
Kan kun laves med absolutte tal – giver ikke mening med relative tal (procenttal). Hypotese og nulhypotese: Jeres nul-hypotese (H0) er, at der ikke er forskel. I skal altså nu udregne, hvordan ville mænd og kvinder fordele sig, hvis der ikke var forskel på kønnene. Hvis du kan afvise din H0-hypotese, har du statistisk bevist, at der er forskel på de Video med eksempel på hypotesetest nedenfor: Nedenstående gennemgang er lavet i forhold til data til formelsamling til Samfundsfag og Excel, fanen hypotesetest.
Du får nu en p-værdi. P-værdien fortæller, hvorvidt du kan forkaste H0-hypotesen om, at der ikke er nogen forskel mellem mænd og kvinder. Normalt siger vi at når p-værdien er mindre end 0,05 (mindre end 5 %) kan vi forkaste H0-hypotesen, og der er således en statistisk forskellighed. N.B. – vigtige noter!!!
Overvej her:
|
På denne side kan du finde formler og video-eksempler på en række af de mest almindelige beregninger i samfundsfag.
Læs også |